Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Kemaskini Pada: 26 Mei 2018
Versi 8.0.4b

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Islam? 082 507 500 atau 082 507 100 SETIAP HARI  WAKTU PEJABAT Atau klik sini Koleksi Soalan Kemusykilan klik sini

HIMPUNAN SOALAN DAN JAWAPAN KEMUSYKILAN

1. Akhlak 2. Aqidah 3. Ibadah 4. Jinayah 5. Muamalat  6.Munakahat

LINK TALIKHIDMAT

Memberi pendidikan dan Pengajaran yang Terbaik Dalam Hal Ibadah dan Akhlak

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

" Didiklah anak-anakmu tiga perkara : Cintakan Nabimu, cintakan keluarga Nabimu dan membaca Al-Quran"

(Hadith Riwayat : Al-Dailami dan Al-Sayuti )

PINTU KHUSUS BERNAMA AR-RAYYAN

 
عَنْ سَهْلٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ فِي الْجَنَّةِ بَابًا يُقَالُ لَهُ الرَّيَّانُ يَدْخُلُ مِنْهُ الصَّائِمُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ لَا يَدْخُلُ مِنْهُ أَحَدٌ غَيْرُهُمْ يُقَالُ أَيْنَ الصَّائِمُونَ فَيَقُومُونَ لَا يَدْخُلُ مِنْهُ أَحَدٌ غَيْرُهُمْ فَإِذَا دَخَلُوا أُغْلِقَ فَلَمْ يَدْخُلْ مِنْهُ أَحَدٌ

 Dari Sahl RA, Nabi SAW telah bersabda:

"Sesungguhnya dalam syurga ada satu pintu yang disebut dengan Ar-Rayyan, yang pada hari Kiamat tidak akan ada orang yang masuk ke syurga melewati pintu itu kecuali orang-orang yang berpuasa. Tidak akan ada seorangpun yang masuk melewati pintu tersebut selain mereka. Lalu dikatakan kepada mereka; Mana orang yang berpuasa?, maka orang yang berpuasa berdiri menghadap. Tidak akan ada seorang pun yang masuk melewati pintu tersebut selain mereka. Apabila mereka telah masuk semuanya, maka pintu itu ditutup dan tidak akan ada lagi seorang pun yang masuk melewati pintu tersebut".

(HR Bukhari No: 1763)


FAEDAH

 1.  Ar-Rayyan adalah satu pintu sebagai laluan memasuki syurga yang hanya dikhususkan kepada orang yang berpuasa sahaja.

 2. Keistimewaan bagi yang berpuasa Ramadan, apabila semuanya telah memasuki syurga melalui pintu ar-Rayyan, maka pintu tersebut akan ditutup.

 3. Galakan kepada umat Islam agar bersungguh-sungguh menekuni ibadah puasa agar terpilih menjadi salah seorang yang akan memasuki syurga melalui pintu ar-Rayyan.

 Moga bermanfaat.

BADAH DI SEPULUH HARI TERAKHIR

Aisyah Radhiallahu Anha (RA) berkata :

Adalah Nabi SAW bersungguh-sungguhnya pada SEPULUH hari TERAKHIR dalam bulan Ramadhan, tidak seperti malam-malam yang lain.

(Hadis riwayat Muslim)

Aisyah RA juga berkata:

Bahawa Nabi SAW apabila masuk SEPULUH hari TERAKHIR, baginda menghidupkan malamnya, membangunkan isterinya dan mengikat ketat kain pakaiannya.

(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Di dalam hadis yang lain beliau (Aisyah RA) berkata lagi :

Tidak aku ketahui bila Rasulallah SAW membaca Al-Quran sepanjang malam, dan solat pada malam hari sehingga ke subuh, dan berpuasa penuh sebulan, selain daripada bulan Ramadhan.

(Hadis riwayat an-Nasa'i)
JABATAN

mobile web qr code

TALIKHIDMAT
ANDROID IOS
Tiada Undian pada masa ini
16 Mei 2018 - SAHUR?

Ada Apa Dengan Sahur?Alhamdulillah, puji dan syukur kita rafa'kan ke hadrat Allah SWT yang memberikan nikmat Iman dan Islam dalam jiwa raga kita untuk terus mengabdikan diri kepada-Nya. Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW yang menebarkan risalah Iman, menjadi panduan dan ikutan kita sepanjang zaman hingga sampai masa yang telah dijanjikan.

Dalam kita meneliti setiap amalan yang ingin kita laksanakan melalui petunjuk Rasulullah SAW, coretan ini ingin menfokuskan satu amalan lazim bagi yang berpuasa, iaitu makan sahur. Allah SWT melalui Rasul-Nya SAW amat menganjurkan kepada umat Islam untuk bersahur kerana padanya terdapat keberkatan. 

...
7 Mei 2018 - JADUAL SUNGKE DAN IMSAK NEGERI SARAWAK 1439H/2018M

PUASA

 

JADUAL WAKTU BERBUKA PUASA DAN IMSAK NEGERI SARAWAK TAHUN 1439H/2018M

 sila klik untuk paparan dan muat turun..

PAPARAN  DOC. Zon1, Zon2, Zon3, Zon4, Zon5, Zon6, Zon7, Zon8, Zon Khas

PAPARAN  PDF. Zon1, Zon2, Zon3, Zon4, Zon5, Zon6, Zon7, Zon8, Zon Khas

COVER INDAHNYA RAMADHAN
INDAHNYA RAMADHAN AL-MUBARAK
Sila Klik Tajuk Untuk Paparan Penuh
7 Mei 2018 - PENGUMUMAN

PENETAPAN AWAL PUASA RAMADHAN BAGI TAHUN 1439H/2018M

“BAGI MENYEMPURNAKAN TITAH PERINTAH SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG, SETELAH DIPERKENANKAN OLEH DULI-DULI YANG MAHA MULIA RAJA-RAJA, PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA, MENGISYTIHARKAN BAHAWA TARIKH BAGI MELIHAT ANAK BULAN RAMADHAN IALAH PADA PETANG HARI SELASA, 15 MEI 2018 MASEHI BERSAMAAN 29 SYAABAN 1439 HIJRAH.

BAGI NEGERI SARAWAK, JAWATANKUASA-JAWATANKUASA YANG BERKENAAN TELAH DIPERKENANKAN OLEH MAJLIS RAJA-RAJA UNTUK MELIHAT ANAK BULAN RAMADHAN PADA PETANG HARI TERSEBUT ADALAH DI:-

  1. TELUK BANDUNG, SANTUBONG SARAWAK (DAMAI PURI RESORT AND SPA)
  2. TANJUNG BATU, BINTULU SARAWAK
  3. ESPLANADE LUAK, MIRI SARAWAK

MAJLIS RAJA-RAJA MEMPERSETUJUI BAHAWA CARA MENETAPKAN TARIKH PERMULAAN PUASA ADALAH BERDASARKAN KEPADA RUKYAH DAN HISAB.

PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA AKAN MENGISYTIHARKAN PADA MALAM ITU JUGA TARIKH PERMULAAN PUASA YANG DITETAPKAN MELALUI RADIO DAN TELEVISYEN.“

SILA KLIK PAUTAN DI BAWAH

http://www.muftinegeri.sarawak.gov.my/modules/web/eform.php?id=ek

======================================================

JADUAL WAKTU SOLAT NEGERI SARAWAK TAHUN 2018M/ 1439-1440H

SILA KLIK UNTUK MUAT TURUN *paparan pdf. (ZON 1, ZON 2, ZON 3, ZON 4, ZON 5, ZON 6, ZON 7, ZON 8, ZON KHAS)

======================================================

Tiada Rekod.
LAMAN UTAMA 366 hits
 
Senarai Kakitangan 336 hits
 
JADUAL SOLAT 148 hits
 
HUBUNGI KAMI 133 hits
 
CARTA ORGANISASI & FUNGSI 128 hits
 
<<Mei, 2018>>
SMTWTFS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 


Tiada Acara pada masa ini

Picture~RANCANGAN BERSAMA MUFTI DI RADIO SARAWAK FM ~ KE UDARA PADA SETIAP HARI JUMAAT JAM 11.30 PAGI DAN SIARAN ULANGAN AKAN KE UDARA PADA SETIAP AHAD MALAM ISNIN JAM 8.00 MALAM.

~Rancangan Kisah-Kisah Nabi di Radio Sarawak FM- ke udara setiap Isnin-Jumaat, Jam 8:15 malam bersama : al Fadhil Ustaz Haji Ahmad Zambri Shah b. Mohd Jeman AL-HAFIZ

~ Rancangan Chit Chat Razalie, secara langsung di Radio Cats FM, setiap hari Khamis, jam 9-10 Pagi, bersama al-Fadhil Ustaz Razalie Bin Haji Hussaini

Tiada Tender/Sebutharga Buat Masa Ini

Jumlah Pelawat
956208